Sauna de veiligste plek in coronatijd?

Ilona Rave 29 Juni 2020

De sauna- en wellnessbranche is door de coronacrisis hard geraakt; als eerste gesloten, als laatste weer open. De reden dat dit zo lang geduurd heeft, is omdat er in Nederland weinig kennis is van de positieve invloed van sauna en wellness op de gezondheid. Gelukkig is óók de overheid inmiddels overtuigd van de gezondheidsvoordelen van een saunabezoek. Tijd om deze kennis van de branchevereniging VNSWB ook met jou te delen!

5 redenen om regelmatig naar de sauna te gaan

✅ Sauna versterkt je immuunsysteem

Wanneer je regelmatig de sauna bezoekt, zul je merken dat jouw lichaam beter kan omgaan met temperatuurswisselingen. Bij intensief saunagebruik train je het immuunsysteem. Zo blijf je fitter en ben je minder vatbaar voor ziektes en (griep) virussen.

✅ Het is een veilige plek om te zijn

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het COVID-19 virus in activiteit afneemt bij een temperatuur tussen de 40-60 graden. Bij een sauna van 80 graden vindt er zelfs thermische desinfectie plaats en is het virus binnen een minuut gedood. De sauna zou in deze tijd dus wel eens één van de veiligste plekken kunnen zijn!

✅ Een bezoek aan de sauna werkt goed tegen stress

Deze onzekere tijd brengt veel stress met zich mee. Stress is ongezond voor het lichaam en maakt je vatbaarder voor ziekte. Een dagje sauna zorgt ervoor dat je weer ontspannen en relaxed naar huis gaat en je het gevoel hebt een week op vakantie te zijn geweest!

✅ Sauna heeft een reinigend effect

Eén van de bekendste voordelen van een regelmatig saunabezoek is dat je je lichaam helpt ‘detoxen’, ook wel ontgiften of reinigen genoemd. Doordat je lichaamstemperatuur stijgt, ga je zweten en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Je lichaam wordt als het ware ‘schoongespoeld’.

✅ Het creëert een geluksgevoel

Naast alle positieve effecten op je lichaam, is het wetenschappelijk aangetoond dat de lichaamseigen stof ‘Serotonine’ toeneemt in het bloed tijdens een dagje sauna. Serotonine is een stof die zorgt dat je je vrolijk én relax voelt. Een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat jij je dus nóg meer ontspannen gaat voelen.

Naar de sauna bij griep of koorts?
Voel je je al ziek? Blijf dan even weg van de sauna en blijf thuis uitzieken. Je lichaam werkt dan al hard genoeg en heeft rust nodig. Het risico is daarnaast te groot dat je anderen ziek kan maken. Even rust, dan kan je weer volop genieten!

Ben je fit en wil je daaraan blijven werken, op een aangename manier? Kom dan vooral naar de sauna! En zoals je leest, het liefst elke week het héle jaar door. Het zal je goed doen, dat beloven we je!

Maak een keuze.